Projekt przestrzeni przy gabinecie dla zwierząt w Toruniu



Powierzchnia projektowa: 124 m2

Miejscowość: Toruń

Typ ogrodu: przestrzeń publiczna

Projekt przestrzeni przy gabinecie dla zwierząt w Toruniu był dla nas nie lada wyzwaniem. Na niewielkiej przestrzeni znaleźć miały się 4 miejsca parkingowe, stojaki na rowery, a także wyodrębniony plac będący czymś w rodzaju poczekalni na świeżym powietrzu. Prezentowany projekt w pełni spełnił oczekiwania inwestora. Plac odgrodzono od parkingu i chodnika żywopłotem strzyżonym z berberysu ‚Atropurpurea Nana’. Przy wejściu wzdłuż ściany zaproponowano rytmiczne nasadzenia z cieniolubnych funkii, brunery, kosiaćca i pierwiosnka japońskiego. Dopełnienie rabaty stanowi porastający ścianę zimozielony bluszcz pospolity. Rabata przy ławkach obsadzona została niską odmianą kosówki, jałowcem ‚Nana’, tawuła japońską ‚Golden Princess’ o żółtozielonych liściach z różowymi kwiatami, bukszpanem wieczniezielonym oraz bylinami (goździkiem, funkiami, turzycą, trzęślicą, bodziszkiem). Dodatkowym elementem dekoracyjnym są donice przy ławce obsadzone sezonowymi kwiatami.

Projekt realizowany wspólnie z architektem krajobrazu Łukaszem Łasiszem.

Inne projekty